Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-16 ΟΚΤΩΒΡΗ 2022

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-16 ΟΚΤΩΒΡΗ 2022




Η 16η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

Η συλλογική δράση σε 150 χώρες είναι αυτή που καθιστά την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής μία από τις σημαντικότερες ημέρες του ημερολογίου του ΟΗΕ. Κάποιοι από τους στόχους της μέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση για τη σημασία ενός υγιούς και βιώσιμου τρόπου ζωής, αλλά και το πώς θα αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Τα τρόφιμα που επιλέγουμε και ο τρόπος που τα καταναλώνουμε επηρεάζουν την υγεία μας, αλλά και αυτή του πλανήτη.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σταθερά, γεγονός που σημαίνει ότι η μεγάλη ζήτηση τροφίμων απαιτεί την κατάλληλη προσαρμογή των μεθόδων παραγωγής τους, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.
Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και πείνας εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής και κλιματικής κρίσης. Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση τροφίμων και την παχυσαρκία, ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας σε όλο τον κόσμο που βιώνουν συνθήκες εξαθλίωσης και πείνας.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Τι άλλο έχει αξία να γνωρίζεις;

-Πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή.
-Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα.
-Το φαγητό έχει γίνει η αφορμή για να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις σε περισσότερες από 20 χώρες.
-2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
-Η πείνα οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα παγκόσμιας ανασφάλειας και περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
-Η άνοδος των τιμών πλήττει ακόμα περισσότερο τις φτωχότερες χώρες, οι οποίες λόγω αυξημένου κόστους δηλώνουν ανήμπορες να κάνουν εισαγωγές για να παρέχουν τροφή στον κόσμο.
-Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά πολλά δις δολάρια σε διαφημίσεις.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Τι μπορείς να αλλάξεις;

-Αγόραζε τρόφιμα με βάση ένα πλάνο διατροφής μέσα στην εβδομάδα, ώστε να μην σπαταλάς βρώσιμα τρόφιμα.
-Μην απορρίπτεις ένα φρούτο ή λαχανικό που δεν έχει την τέλεια εμφάνιση.
-Ακόμη κι αν ένα τρόφιμο δεν είναι ιδανικό, μπορεί να προορίζεται για τα ζώα ή να γίνει λίπασμα.
-Αν υπάρχει η δυνατότητα, δημιούργησε τον δικό σου μικρό κήπο.
-Αγόρασε τα τρόφιμά σου από παραγωγούς και λιανοπωλητές που ειδικεύονται σε βιώσιμα προϊόντα. Η βιώσιμη γεωργία χρησιμοποιεί έως και 56% λιγότερη ενέργεια και δημιουργεί 64% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
-Χρησιμοποίησε την κατάψυξη για τρόφιμα που περίσσεψαν.
-Όποτε είναι δυνατόν, επίλεξε μη συσκευασμένα, βιώσιμα ή ελάχιστα συσκευασμένα προϊόντα διατροφής.
-Χρησιμοποίησε υφασμάτινες σακούλες για τα ψώνια σου.

Στο σχολείο μας θέλοντας να δείξουμε την ευαισθησία μας σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα της διατροφής και της σπατάλης των τροφίμων, μέσω της δράσης μας και τη βοήθεια της κλινικής διαιτολόγου/Διατροφολόγου κυρίας Βαγιάνου δώσαμε κίνητρα στους μαθητές μας για υγιεινούς τρόπους διατροφής, εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας συγχρόνως και της ευαισθησία μας για την εξασφάλιση μιας υγιεινής διατροφής για όλους και αποφυγή κατασπατάλησης των τροφών.

Στη δράση πήραν μέρος οι μαθητές των τάξεων Α1, Α2, Β, Γ2, Ε1 και ΣΤ του σχολείου μας. Ευχαριστώ θερμά τις δασκάλες των τάξεων κυρίες Νεκταρία, Ελένη, Ιωάννα, Άντζελα, Σπυριδούλα, Βικτώρια για τη συνεργασία και υποστήριξη στη δράση αυτή. Στο τέλος της δράσης οι μαθητές όλων των τάξεων δημιούργησαν τα δικά τους έργα και τα τοποθέτησαν στις τάξεις τους για διαρκή ενημέρωση και υπενθύμιση των στόχων της δράσης μας.

Η Δράση βασίστηκε στους Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης 3, 4 & 12 των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν αποτελεσματικά όλες οι χώρες στα παγκόσμια προβλήματα.




Δρ. Χριστίνα Τσαγδή
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου!