Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


3η Δεκεμβρίου – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ : 2023-12-19



Η αναπηρία είναι κομμάτι της ζωής μας, μόνιμο ή πρόσκαιρο, επίκτητο ή εκ γενετής που όλοι μας μπορεί να βιώσουμε. Η αναπηρία δεν είναι καθεστώς εξαίρεσης, δεν είναι αρρώστια, δεν είναι στίγμα, δεν είναι κατάρα ή τιμωρία.

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε το 1992 και γιορτάζεται παγκοσμίως, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κοινωνική κινητοποίηση για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή. Ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν κάποιο είδος αναπηρίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία, ενώ περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Αναπηρία πλέον θεωρείται το αποτέλεσμα της σχέσης των ικανοτήτων ενός ατόμου και των απαιτήσεων του περιβάλλοντος. Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του «Κοινωνικού Αποκλεισμού». Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους. Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

Πηγές: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, United Nation, Human Rights and Disabled Persons

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους εμάς τους απλούς πολίτες το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία.

Να τονίσουμε αρχικά πως αυτό το Α στη λέξη ΑΜΕΑ δεν σημαίνει Αόρατοι άλλα Άτομα, όπως Εσύ και Εγώ.

Άτομα με ίσες ευκαιρίες στην υγεία και την εκπαίδευση,

Άτομα που έχουν τις ίδιες δυνατότητες για προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη,

Άτομα με ευαισθησίες, ικανότητες και ταλέντα.

Στο πλαίσιο της δράσης μας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής μας κοινότητας οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές και οι μαθήτριες του 12ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Ρόδου, ως ενεργοί πολίτες, παρακολουθήσαμε ομιλία στο πλαίσιο του TEDxPanteionUniversity με τίτλο “Challenge your limits”, όπου ο Γιάννης Χατζήμπεης σε κάνει να σκεφτείς, να ονειρευτείς και να ακολουθήσεις το μονοπάτι που εσύ ο ίδιος θα χαράξεις στην ζωή σου… Δείχνει τον δρόμο της υπομονής, της επιμονής, της προσπάθειας, της εμπιστοσύνης, της συνεργασίας, της δράσης. Στέλνει το μήνυμα προς όλους, πως «ζωή είναι… να προχωράς και να δημιουργείς!» Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία!

Οι δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών και μαθητριών μας για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρίες συνεχίστηκαν με αποκορύφωμα την επίσκεψή μας στο σύλλογο Γ.Σ.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ Μπάσκετ Ανδρών με Αμαξίδια και με τις υπέροχες βιωματικές δράσεις που απλόχερα και από καρδιάς μας χάρισαν. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τις δυσκολίες και τη χαρά που προσφέρει το άθλημα μπάσκετ με αμαξίδιο, να εξοικειωθούμε με τους κανονισμούς του αθλήματος και να διαπιστώσουμε τελικά ότι το έπαθλο της Νίκης είναι η ίδια η Ζωή….όπως είπε και η εξαίρετη συνάδελφος μας. Μάθαμε, παίξαμε, δοκιμάσαμε και όλοι συμφωνήσαμε ότι ο αθλητισμός μας ενώνει περισσότερο από ποτέ, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς! Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί!!

Τις δράσεις παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές/τριες του σχολείου μας.

TEDx για Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού

https://youtu.be/8I6R6smjTjM?si=dJMEOlgb1Mud9gw-

Για Α΄ & Β΄ Δημοτικού:

https://youtu.be/1lEre31n2iY?si=3ISUBgX14LRFm2Gk

Φωτογραφικό υλικό δράσεων









Δρ. Χριστίνα Τσαγδή
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
12ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου!