Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού Unesco, 16 Οκτωβρίου.


Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού Unesco


Κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Η συγκεκριμένη ημέρα ιδρύθηκε το 1945 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Greenpeace :

· 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.

· 40 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.

· Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δισ. δολάρια σε διαφήμιση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 300 εκατ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι.
Η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία του 21ου αιώνα. Τόσο οι κοινωνίες όσο και οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν για να περιορίσουν την επιδημία. Οι εθνικές πολιτικές θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να παρέχουν ευκαιρίες για μεγαλύτερη σωματική άσκηση και να βελτιώνουν την οικονομική προσιτότητα, τη διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα των υγιεινών τροφίμων. Θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή διαφόρων κυβερνητικών τομέων, της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα και άλλων ενδιαφερόμενων μερών.
Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει τριπλασιαστεί σε πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ από τη δεκαετία του 1980 και ο αριθμός των προσβεβλημένων συνεχίζει να αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό, ιδίως μεταξύ των παιδιών. Εκτός από την πρόκληση διαφόρων σωματικών αναπηριών και ψυχολογικών προβλημάτων, το υπερβολικό βάρος αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει μια σειρά από μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs), συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και του διαβήτη. Ο κίνδυνος εμφάνισης περισσότερων από μία από αυτές τις ασθένειες (συν νοσηρότητα) αυξάνεται επίσης με την αύξηση του σωματικού βάρους. Η παχυσαρκία ευθύνεται ήδη για το 2-8% των δαπανών υγείας και το 10-13% των θανάτων σε διάφορα μέρη της Περιφέρειας.

Με βάση τα παραπάνω αποθαρρυντικά στοιχεία ενημερώσαμε τους μαθητές μας με τη βοήθεια ειδικού επιστήμονα Διαιτολόγου/Διατροφολόγου του κύριου Μοράρη για τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η ελλιπείς ή ανθυγιεινή διατροφή στην υγεία μας και στην καθημερινότητά μας. Η Δράση υλοποιήθηκε σε όλες τις τάξεις του σχολείου μας στις 29 Νοεμβρίου 2023. Την ημέρα που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού της UNESCO, 16 Οκτώβρη, οι μαθητές και μαθήτριες παρακολούθησαν ενημερωτικές διαλέξεις για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και την ενεργειακή της αξία ως ανταπόδοση στις καθημερινές αθλητικές και μη δραστηριότητες των μαθητών/τριών μας εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος.










Το υλικό των δράσεων μας όπως ζωγραφιές, ποιηματάκια, τραγουδάκια (φρουτοπία), παραδοσιακοί χοροί (κοντούλα λεμονιά κα), αφίσα και άλλες δράσεις, επισυνάπτονται παρακάτω.

Στόχος της δράσης μας ήταν και είναι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας να αποκτήσουν και να διατηρήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην καθημερινή τους διαβίωση. Η πρόκληση για τους/τις μαθητές/τριες μας είναι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, που γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου κάθε έτος και σε συνεργασία με τους γονείς, να τηρήσουν τους πιο κάτω κανόνες:



• Ας πίνετε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα για κάθε ημέρα.



• Ας κάνετε κάθε μέρα γυμναστική.



• Ας τρώτε καθημερινά φρούτα.



• Ας τρώτε καθημερινά λαχανικά.



• Ας τρώτε καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα.



• Ας τρώτε καθημερινά φυτικά έλαια (ελαιόλαδο) σε μικρές ποσότητες.



• Ας τρώτε καθημερινά δημητριακά.



• Ας τρώτε καθημερινά ξηρούς καρπούς.



• Ας φάτε δύο φορές ψάρι και μία φορά κοτόπουλο.



• Ας φάτε μία ή δύο φορές όσπρια.



• Ας φάτε μία φορά κόκκινο κρέας.



• Ας φάτε μία φορά γλυκό.



Παράρτημα

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής εργασίες βασισμένες στην ενημέρωση που έλαβαν. Παρακάτω παρατίθενται όλες οι εργασίες, φωτογραφικό υλικό και βίντεο που ετοίμασαν οι μαθητές μας.

· Ζωγραφίσαμε το Φανάρι της Υγιεινής Διατροφής














· Μάθαμε για τη Διατροφική Πυραμίδα




· Τραγουδήσαμε για την Υγιεινή διατροφή



Μάθαμε να χορεύουμε τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό «κοντούλα Λεμονιά», συρτό στα τρία. Βιωματική δράση για να κατανοήσουν τη στενή σχέση των διατροφικών μας συνηθειών με την παράδοση της χώρας μας.

· Σύνδεσμος Φωτογραφιών Επιμόρφωσης μαθητών/τριών στο σχολείο μας στο πλαίσιο της δράσης: https://photos.app.goo.gl/UQCkrsMsGgkQ8tYd9

Δρ. Χριστίνα Τσαγδή
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
12ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου!